Vaření s Pavlínou a Michalem
Místo : 30.3.2015 – Ženy s.r.o. Tábor
Všechny recepty jsou přirozeně bezlepkové, bez přidaného cukru nebo sladidel a bez mléka (pokud akceptujete, že přepuštěné máslo není mléko).
Zde jsou recepty:
Zákusek: Dušená jablíčka s hruškami
Ve woku rozehřejeme trochu másla a skořice a mandlí nebo drcených oříšků. Vhodíme nakrájená jablka, hrušky, hrozinky…. nechte si část stranou. Přikryjeme poklicí a dusíme cca 5 -10minut. Před podáním přidejte i trochu čerstvě nakrájených jablek nebo hrušek. Tím doplníte čerstvé enzymy.
Svačina (RAW)
Chia semínka a Goji v kokosovém mléce. Jen dáte do jedné nádoby a počkáte – a je z toho puding. Lze samozřejmě přidat kokosové plátky, rozinky, mandle, oříšky, kakao, karob…
Zákusek: Jemně smažený banán s kokosem a mandlemi.
Nakrájejte banán na kolečka a obalte ve strouhaném kokosu.
Na pánvičce nebo ve woku na přepuštěném másle lehce zahřejte skořici a předem namočené mandle. Přihoďte ve strouhaném kokosu obalené plátky banánu. Lze přidat třeba sušené švestky, hrozinky…
Tofu s kurmumou
Šalotku lehce osmahneme v pánvičce na přepuštěném másle. Přidáme koření – vydatně kurkumu, přidáme římský kmin a pepř, kajenský pepř a pokrájené chilli papričky. Přihodíme na kosky nakrájené tofu a nakrájený čerstvý zázvor.. Podáváno na salátu z polníčku, rucoly s olivovým olejem, balzamikem… Inspirace indickou kuchyní je zřejmá. Místo tofu můžete použít třeba krůtí maso.
Krůtí maso s mrkví s čerstvým špenátem
Ve woku rozehřejeme trochu másla. Osmahneme na kosky nakrájené krůtí maso. Počkáme až se osmahne a vyndáme jej vedle na talířek. Nespěchejte pokud se maso k nerezovému povrchu “přilepí” až se během chvilky zatáhne, půjde bez problémů dolů. Do woku dáme nastrouhanou mrkev a restujeme asi 3 minuty. Přihodíme čerstvý špenát. Podlejeme vodou a přidáme špetku soli a pepře. Přikryjeme poklicí a dusíme cca 5-10 minut. Z talířku vrátíme maso zpět do woku, promícháme a podáváme.
Kořenová zelenina s vejci
Nastrouhanou kořenovou zeleninu – celer, mrkev a červenou řepu rozdělíme na 2/3. Větší část dáme do woku. Přidáme – na zeleninu položíme mističky s rozkleplými vejci a přiklopíme poklicí na 5-10minut. Udržujeme vodní zámek. Vyndáme uvařené vejce. Doplníme nadrobno nakrájený česnek, čerstvý nebo mražený hrášek a promícháme se zbylou čerstvou 1/3 zeleniny a podáváme spolu s vejci.
Amoleta se špenátem (nebo hráškem)
V misce rozšleháme vejce s vodou nebo smetanou a solí, přípaně kořením. Na pánvičce s nepřilnavým povrchem krátce orestujeme špenát a přilejeme rozšlehané vejce. Osmahneme za občasného přehrnování přes sebe. Pokud jsme nepoužili špenát ale mražený hrášek – přidáme jej. Ještě krátce osmahneme. Na talíř podáváme amoletu přeloženou přes sebe. Ideální je lehce nadýchaná výsledná struktura.
Zákusek: Avokádový krém (RAW)
V misce ponorným mixérem rozšleháme zralé avokádo, banán, dalte, kakao. Dáme do plnítka na dortové krémy a naplníme třeba do papírových mufínových košíčků. Ozobíme drcenými oříšky a mletou skořicí.
Zde ke stažení v PDF: Vaření s Pavlínou a Michalem – 30.3.2015 Ženy sro