Pohankový nákyp s jablky
Na tuto dobrotu budeme potřebovat:
- Jeden a půl hrnku pohanky
- Asi 6 jablek nebo hrušek nebo oboje…
- 4 vejce
- 4 lžíce třtinového cukru, nebo můžete zkusit i bez oslazení
- Skořice
- Mleté oříšky, můžete i rozinky – prostě kdo má co rád
Postup:
Pohanku spaříme vroucí vodou a slejeme – tím se vyčistí.
Poté nalejeme do pohanky opět vroucí vodu, zhruba dvakrát tolik než máme pohanky – tedy tři hrnky a nechám 20 minut odstát v utěrce a znovu slejeme přebytečnou vodu.
Mezitím do pěny vyšleháme vejce s cukrem, přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, pohanku, skořici.
Směs nalejeme do keramické zapékací mísy, kterou stačí vymazat máslem.
Pečeme na 220 stupňů do zlatova.
A proč konzumovat pohanku? Neobsahuje lepek, takže je jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Pohanka je vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Doporučuje se konzumovat ji v zimě, kdy prohřívá organismus. Pohanka má zhruba o polovinu nižší glykemický index než klasická bílá mouka a je tedy vhodnější na konzumaci při hubnutí a prevenci diabetu – cukrovky.
Při problémech s žilami lze dále doporučit konzumovat červenou řepu a také časté pití zeleného čaje. Vhodné jsou i potravinové doplňky s vitamínem C, Gingo Bilobou, Vitamínem E a Omega 3 MK.
Přeji dobrou chuť!
Pavlína Arnoštová